Spelbegeleiding
Zodat kinderen de wereld leren ontdekken.
Een kind onderzoekt en ontdekt de wereld door te spelen. Dat maakt ‘spelen’ essentieel bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het vormen van een eigen persoonlijkheid en het leren omgaan met de omgeving.
Als spelen niet vanzelfsprekend is
Voor sommige kinderen is spelen echter niet vanzelfsprekend. Het kan zijn dat het spel van uw kind niet aansluit bij andere kinderen en leidt dat tot conflicten. Of dat het kind moeite heeft met inbreng van andere kinderen. U merkt dat de spelontwikkeling stagneert en dat het kind niet fijn kan spelen. De spelontwikkeling maakt onderdeel uit van de algehele ontwikkeling van een kind. Spelen stimuleert de motoriek, de sociale ontwikkeling, het denkvermogen en het taalbegrip. Spelen helpt het kind om kleine en grote gebeurtenissen in het leven te verwerken. Door te leren spelen wordt de ontwikkeling van een kind weer op gang gebracht.
Voor wie?
Spelbegeleiding is geschikt voor kinderen van twee tot twaalf jaar waarbij (mogelijk) sprake is van:
– Lichamelijke of verstandelijke beperking
– Cognitieve beperking
– Eenzijdig en weinig gevarieerd spel
– Onrustig en oppervlakkig spel
– Spel dat achterblijft bij de verdere ontwikkeling
– Problemen bij het samenspelen met andere kinderen.
Werkwijze
U kunt uw kind zelf aanmelden. Een verwijzing is niet nodig. De spelsessies vinden wekelijks plaats. Elke sessie duurt 45 minuten. Tijdens deze spelbegeleiding is de omgeving rustig, uw kind speelt met spelmaterialen die bij hem passen. Eventueel zijn de individuele sessies later uit te breiden naar het samenspelen met andere kinderen op school.
Ouders doen mee
Als ouder bent u onmisbaar bij de ontwikkeling van uw kind. Daarom begeleidt Praktijk Anima niet alleen uw kind in zijn spel, maar krijgt ook ú tips en adviezen om de spelontwikkeling thuis te kunnen voortzetten.